You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Vanwege gezondheidsproblemen kunnen er momenteel geen workshops of lezingen worden gegeven. Ik hoop dat dat in 2024 of later weer mogelijk gaat zijn.

Atelier Libri heeft een zeer breed scala aan mogelijkheden voor workshops, presentaties en lezingen. Van een half uurtje een paar uur, voor kinderen, tieners en volwassenen. Hieronder staat een overzicht van diverse activiteiten die te boeken zijn bij mij. De activiteiten worden door mij gegeven op locatie van een opdrachtgever. De activiteiten hieronder zijn een eerste indruk. Elke activiteit is aan te passen op gebied van tijdsduur, materialen en leeftijd van de deelnemers. Ook kunnen er op specifieke wensen worden ingespeeld. De meeste workshops zijn tevens te combineren tot een groter geheel. Het schrijven met veer en maken van verf is beproefde combinatie. Maar ook bij het kolomwijswieltje is het schrijven met een veer een goede combinatie, of het maken van een oorkonde die zelf wordt geschreven en daarna verzegeld. Bijna alles is mogelijk.

Voor wie? Voor groot en klein. Oud en jong. Man en vrouw. School. Museum. Congres. Vrijgezellenfeestje. Meidenavond. Boekenliefhebbers. Crea-club. Baby shower. Scouting. Themadag. Kinderfeestje. Clubdag. Boekbinders. Vrijwilligersfeest.

Een kleine greep uit mijn ervaringen: kinderworkshops van 3 kwartier in Museum Het Valkhof, lezing en workshop tijdens een congres voor geschiedenisdocenten (foto rechts boven), 2 opeenvolgende workshops tijdens een vrijwilligersdag op het Muiderslot, korte workshop voor boekbinders tijdens de Boekkunstbeurs, 3-daagse cursus 'Gotische band' voor boekbinders, programma van 2 uur tijdens een familiedag en zo nog meer.

Bij interesse in een workshop of activiteit, kunt u mij een mail sturen via atelierlibri@gmail.com. Een actueel prijzenoverzicht met meer informatie per workshop kunt u hier downloaden.

Vouwboekje maken

Een bijzonder en intrigerend middeleeuws boekje is de ‘gevouwen almanak’. Dit kleine boekje bestaat uit een stapeltje 2, 3 of 4 keer gevouwen bladen en een kaftje van perkament, textiel of leer. Dichtgevouwen werd het aan de riem meegedragen.

Schrijven met een ganzenveer

In de workshop kan men met veer en inkt leren omgaan en wordt een basislettertype uit de middeleeuwen aangeleerd. Oefenen met schrijven doen we op gewoon papier, maar uiteindelijk krijgt ieder een vel geschept papier voor de echte tekst.

zelf verf maken en een miniatuur schilderen

Tijdens deze workshop gaan de deelnemers zelf middeleeuwse verf maken. Er zijn verschillende pigmenten aanwezig. In kleine schelpjes kunnen de ingrediënten gemengd worden met eiwit of eigeel waarna ermee geverfd kan worden.

Waszegels maken

Voor het maken van een waszegel is een zegelstempel nodig, zegelwas, een kaars en een lepel om de was in te smelten. Alles is erop gericht dat het ook voor kinderen vanaf 5 jaar veilig is om te doen, ook al werken we met een kaars (dus vuur).

Kolomwijswieltje maken

Boekenleggers kende men in de middeleeuwen al, zoals het ‘kolomwijswieltje’. Men kan kiezen uit verschillende soorten. Deze boekenlegger wordt gemaakt van perkament, grof linnen draad en er is keuze uit diverse soorten touw of linten.

Stamboom maken

In deze (kinder)workshop gaan we een stamboom maken. Er zijn verschillende 15e tot 17e eeuwse modellen van een stamboom beschikbaar, waarop de deelnemers hun eigen familieboom kunnen invullen met behulp van losse blaadjes. Elke gezinssituatie is hierop in te passen.

Boekje binden met strengels

Strengels zijn touwtjes van perkament. Deze strengels werden veel gebruikt om simepele boekjes te maken in de 15e en 16e eeuw. In de workshop maken ze eerst zelf strengels van perkament, waarna we een boekje ermee gaan maken.

Inkt koken

Tijdens deze activiteit gaan we zelf inkt koken naar een 15e eeuws recept. We gaan aan de slag met galnoten, arabische gom en ijzer(II)sulfaat. We koken op een warmhoudplaatje met een doorzichtige pan zodat je goed de reacties in de pan kunt zien. Aan het eind krijgt iedereen een potje met de inkt mee.