You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Historisch correct

Goede reënacters stellen hoge eisen aan hun spullen; alles moet historisch correct zijn. Dus ook boeken en schrijfmaterialen. Reënacters kunnen bij mij altijd kosteloos advies krijgen over boeken, lezen, schrijven en schrijfmaterialen in de periode 800-1700.

Darnaast verkoop ik in de webshop diverse artikelen waar duidelijk bij staat of het wel of niet historisch correct is en dus wel of niet voor reënactment geschikt is.

Veel reënacters hebben me al gevonden voor een opdracht voor een boek. Van een simpele perkamenten omslag voor de 15e eeuwse bakkersadministratie of een luxe getijdenboek voor de adel. Ik kijk met de opdrachtgever naar wat voor boek ze zoeken, welke periode, regio en sociale status. Voor een boek met inhoud zijn er tal van mooie replica's die ik kan herbinden maar ook een leeg boek voor aantekeningen is geen probleem. De vulling kan 'goedkoop' geschept papier zijn dat lijkt op het middeleeuwse papier, maar ik weet ook precies welke papiermolens in Europa ik moet benaderen voor handgeschept papier van linnen lompen met exact de juiste papierzeef om het middeleeuws papier zo dicht mogelijk te benaderen.

Hieronder een impressie van boeken die voor reënacters zijn gemaakt.


Buidelboeken

Het buidelboek is een typisch laat-middeleeuws boek. Het is een boek waarvan het bekledingsleer van de band aan de onderzijde van het boek doorloopt in een soort staart. Hiermee kan het boek worden meegedragen of aan de riem worden bevestigd. Het is dus een boek, speciaal gemaakt om mee te nemen.

Gotische banden - groot en klein

Een boek met een Gotische band in de Nederlanden had in de 15e eeuw een aantal vaste kenmerken. De katernen waren gebonden op dikke touwen of stevige repen leer. De 'platten' (versteviging van de voor- en achterkant van de kaft) waren van hout tussen de 8 en 12 mm dik. Het geheel was strak overtrokken met leer waardoor de ribben op  de rug goed zichtbaar waren. Er zaten 1 tot 2 sloten op van (meestal) messing. Op het leer was een reliëfpatroon aangebracht met verwarmde, messing stempels; de blindstempeling.
De Gotische band was een dure en luxe boekband. Te vergelijken met een mooie hardcover van tegenwoordig.

Kopert - slappe kaft van perkament

Een simpele boekband was in de late middeleeuwen in de Nederlanden van perkament. Het was een simpele omslagband die op verschillende manieren kon zijn vastgemaakt aan het boekblok. Soms was het boekblok genaaid op leertjes en waren deze aan de perkamenten omslag vastgemaakt. Maar het kon ook zijn dat door middel van strengels de katernen rechtstreeks aan de omslag waren vastgemaakt.
De kopert was een goedkope boekband. Te vergelijken met een paperback van tegenwoordig.