You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Catalogus Strengels & Letters, boeken maken in middeleeuws Gelre

"De algemene opvattingen over de lezende middeleeuwer bevat nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’. Maar eigenlijk was men 500 jaar geleden niet zoveel anders dan nu wat boeken betreft. Er waren prachtig gebonden gebedenboeken voor de hertog en zijn vrouw, simpele bijbels voor het klooster en er waren eenvoudige schriftjes voor het bijhouden van de uitgaven van het weeshuis. Als je goed kijkt, vind je tussen deze bladzijden vele, kleine verrassingen. Resten ganzenveer, allerlei boekenleggers, gerecycled perkament.

In dit boekje komen de verschillende ambachtslieden voorbij die in de middeleeuwen samenwerkten om één boek te maken. Allerlei bijzonderheden worden besproken en met tal van gedetailleerde foto’s worden er middeleeuwse boeken onder de loep genomen. Een boek voor jong en oud!"

Zo luidt de rugtekst van de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling 'Strengels & Letters, boeken maken in middeleeuws Gelre'. Dit boekje is te koop bij Atelier Libri en bij Museum Kasteel Wijchen.

Auteur: drs. Astrid Beckers-Enderman
Fotografie: drs. Astrid Beckers-Enderman
behalve de foto’s:
afb 1: Henk Koster, Leder & Draet
afb 11: Marius de Bruin
afb 12: Joris Leijten, Joleijt
ISBN 978 90 8301 970 3
Uitgeverij: Atelier Libri
Aantal bladzijden: 40
Afmeting: 21x21 cm

Te bestellen in de webshop. Zie hieronder voor meer foto's: