You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
  • Museum Kasteel Wijchen - 15e eeuws Getijdenboekje.

  • In 2018 opende de tentoonstelling 'Strengels & Letters. Boeken maken in middeleeuws Gelre' in Museum Kasteel Wijchen. Hiervan was ik gastconservator. Er was ook aandacht voor het onlangs ontdekte Batenburgs Getijdenboek. We wilden de bezoekers echt laten voelen hoe dit boekje was dus wilden we hier een replica van maken. Helaas vonden de eigenaren van het boekje dat geen goed idee. Hoewel zij geen enkele recht en mogelijkheid hadden om ons tegen te houden om aan de hand van gepubliceerde foto's het boekje na te maken, kozen we voor de vriendelijke aanpak en honoreerden we - met grote tegenzin - hun niet verder onderbouwde bezwaren. We kozen ervoor een getijdenboekje met exact dezelfde afmetingen en afkomstig uit dezelfde regio en periode na te maken: het Zweder Getijdenboek.

    De tentoonstelling stond gedeeltelijk in het teken van de daadwerkelijke productie van boeken in de late middeleeuwen. Daarom is er van het gehele proces van het maken van dit boekje een fotoserie gemaakt die tijdens de tentoonstelling als slideshow te zien was.

    Het boekje werd gedurende de tentoonstelling op een lessenaar gelegd, aan de ketting, en bezoekers mochten deze oppakken en doorbladeren. Na de tentoonstelling bleef het boekje in bezit van Museum Kasteel Wijchen voor educatieve doeleinden.