You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

  • Museum Het Valkhof - Boek van de huismeester en brieven van Maria.

  • In 2018 was de tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre' in Museum Het Valkhof. Er was onder andere een soort belevingkamer met diverse objecten die men kon voelen, ruiken (kamerkruiden) en aantrekken (Maria's jurk).

    Voor deze kamer kreeg ik twee opdrachten. Allereerst moest er een boek worden gemaakt met meerdere beschreven bladzijden gevuld met uitgaven van het hof. De teksten kreeg ik aangeleverd, net als enkele foto's van het originele boek. De tekst moest herschreven worden in begrijpelijk doch middeleeuwsachtige taal en in een leesbaar, mideleeuws(achtig) lettertype worden afgedrukt en de boekband moest zo goed mogelijk het origineel benaderen. Het boek moest door de bezoekers actief bekeken kunnen worden.

    Tevens moest er een replica worden gemaakt van een brief van Maria waarvan het origineel ook op de tentoonstelling lag. Ook deze tekst moest vermiddeleeuwst worden en in een leesbaar lettertype worden afgedrukt. Het was de bedoeling dat de bezoekers de brief zelf konden lezen. Ook waren er vanuit een schrijversopleiding nep brieven geschreven die als middeleeuwse brief moesten worden afgedrukt.

    Om te zorgen dat de stukken niet al te makkelijk werden meegenomen door bezoekers, werd alles aan de ketting gelegd. De brieven kregen een verstevigd hoekje met daaraan een klein kettinkje. Het boek kreeg een steviger ketting waarmee het aan de kast werd vastgelegd.