Main Content

wie ben ik?

Astrid Enderman: "Als kind was ik al niet weg te slaan uit de bibliotheek. Ik hield van boeken. En van knutselen. Toen ik tijdens mijn studie voor Leraar Nederlands een folder zag voor een basiscursus handboekbinden, hoefde ik ook niet lang na te denken. Zo maakte ik kennis met Hans Zegveld. Ook de 2 gevorderden cursussen bij hem volgde ik.

Na mijn afstuderen in 2001 begon ik aan de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Daar kwam ik in aanraking met het middeleeuwse boek en ik was direct gefascineerd. Als extra studie-onderdeel heb ik stage gelopen in de Koninklijke Bibliotheek, waar ik onder begeleiding van wijlen Gerard van Thienen werkte aan het watermerken onderzoek WILC. Dit beviel zo goed dat ik nog 9 maanden als 'bijbaantje' 2 dagen per week op en neer pendelde tussen Den Haag en Nijmegen om verder te werken aan het onderzoek. Ik studeerde af in 2005 in de richting Oude Literatuur voor 1650, en mijn scriptie had als onderwerp: Ongeluksdagen in middeleeuwse artes-teksten. Daarnaast was ik mij al gaan verdiepen in de codicologie van het middeleeuwse boek. Met de moderne boekbindkennis die ik had, begon ik replica's te maken van middeleeuwse bindingen.

In de jaren daarna werkte ik als docent Nederlands en als tijdschriften hoofdredacteur. Naast mijn werk vervolgde ik prive mijn onderzoek naar de bindwijze van het middeleeuwse boek. Alle theoretische kenis die ik opdeed, probeerde ik meteen om te zetten naar de praktijk door het als boekbinder uit te werken. Tevens bleef ik Gerard nog jaren assisteren met zijn watermerkenproject dat hij na zijn pensionering had opgepakt: de inventarisatie van de watermerken in incunabelen, gedrukt in Spanje.

Ondertussen kreeg ik opdrachten voor het binden van boeken op middeleeuwse wijze en aanvragen tot restauratie. Ook gaf ik al jaren workshops en cursussen. Om dit in goede banen te leiden, startte ik in 2016 Atelier Libri. Mijn eigen bedrijf waar mijn kennis over en liefde voor het boek bijeen komen.

Omdat ik graag een volwaardig boekrestaurator wil zijn, ook hier weer gespecialiseerd in boeken uit de periode 1200-1700, start ik in september 2018 met de opleiding tot Boekrestaurator aan het Grafisch Lyceum in Hilversum."

Penningmeester van: Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap
Donateur van en vrijwilliger bij: Stichting Handboekbinden
Vrijwilliger bij: Regionaal Archief Nijmegen
Bestuurslid van: Middeleeuwse Boekbinderij De Papieren Eenhoorn