Main Content

Tentoonstelling: Strengels & Letters

Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu. Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.

Maar ook de ‘gewone’, simpele gebruiksboeken die niet opvallen door hun pracht en praal, zijn waardevol. Wie goed kijkt, ziet een schat aan informatie. Zo waren ze in de middeleeuwen al zeer bedreven in het hergebruiken van materialen en het maken van leeshulpmiddelen.

Wat is er te zien en te beleven in de tentoonstelling? Stap in de wereld van de perkamentmaker, de papierschepper, de verluchter, de boekdrukker en tenslotte de boekbinder. Bekijk een middeleeuws boek eens van een geheel andere kant en zie details die je nog nooit opvielen. Kortom, dompel jezelf onder in middeleeuws Gelre en ontdek dat elk boek uniek is!

Speciaal voor de boekenspecialist, zoals boekbinder en de codicoloog, is er (naast de standaard versie) een codicologische hand-out gemaakt bij de tentoonstelling die net wat meer verdieping geeft bij de boeken. Bekijk van dichtbij een zeldzaam 15e eeuws kapitaal gemaakt van een opgenaaid, vooraf geweven bandje, word geattendeerd op de minuscule leren inleg in een muiter en sta oog in oog met een origineel kolomwijswieltje.

Omroep Wijchen heeft een item gemaakt over de tentoonstelling, met een interview met Astrid Beckers. De uitzending is hier te bekijken.

Waar: Museum Kasteel Wijchen
Wanneer: 11 november 2018 - 10 maart 2019
Activiteiten: zie website van het museum.