Main Content

Replica's voor een documentaire

De VOC documentaire was een lastige klus. Eigenlijk moesten er twee boeken worden gemaakt, beide op A3 formaat. Maar daar was niet genoeg geld voor. De oplossing: één boekblok met een vaste (lichtbruine) band en een tweede losse (donkerbruine) band. Deze extra band kan om het boek worden geplaatst waardoor je in de film een tweede boek had om te gebruiken.

Hiernaast een foto uit de documentaire. Hieronder enkele foto's van de boeken.

Origineel 1

Dit is het eerste boek dat moest worden nagemaakt. Opdracht: zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, maar geen goudstempeling. En donkerbruin leer.

Replica 1

Dit is de replica. Donkerbruin leer, groen, zijden garen zoals het origineel ook heeft, en groene sluitlinten.

Replica 1: Detail rug

Op de rug zijn de touwen zichtbaar, waarmee het boekblok vast zit aan de band. Dat lijkt in ieder geval zo....

Replica 1: Binnenkant omslag

... want dit boek bestaat eigenlijk alleen uit een losse omslag. Op de foto is de binnenzijde te zien, en de witte touwtjes waarmee het strak wordt getrokken. Binnen in Replica 1 zit namelijk replica 2!

Origineel 2

Dit is het tweede boek dat moest worden nagemaakt. Net zo groot als nummer 1. Duidelijk zichtbaar zijn de restauraties: het lichte leer en het witte naaisel. Opdracht: zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. En lichtbruin leer.

Replica 2

Deze replica is wel een volwaardig boek. Het blindstempel patroon is zo goed mogelijk nagemaakt. Ook de naaisels zijn overgenomen. Omdat het origineel ooit is gerestaureerd, is niet meer zichtbaar wat voor garen er is gebruikt. Om het verschil met Replica 1 te vergroten, is hier gekozen voor grof linnen garen.

Replica 2: detail

Hier een betere foto van de siernaaisels. Ook de perkamenten strengels op de rug zijn goed zichtbaar, hiermee zit het boekblok vast aand e band. En ja, deze band zit wel stevig vast.

Replica 2: Verouderen

Voor beide replica's was ook de wens om ze er 'gebruikt' uit te laten zien. Dit betekende dat ik me met zand, aarde en schuurpapier heb mogen uitleven op de hoeken en randen. Een ezelsoor hier en daar, net zo lang schuren over het garen tot het rafelt en breekt. Heel bijzondere ervaring!

Replica 2 met omslag van 1

1 boek, 2 gezichten.

Replica 1, vastgemaakt

Aan de binnenzijde van de band is goed te zien dat het een losse omslag is.

Replica 1: opengeslagen

In het boek zitten meerdere bladzijden uit het origineel.

Replica 1: wegwerken van 2