You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
  • Documentaire over de VOC - Twee replica's van scheepslogboeken.

  • In 2015 werd er een documentaire gemaakt over de VOC. Onder andere werd aandacht besteed aan nog overgeleverde scheepslogboeken die tegenwoordig in het Nationaal Archief worden bewaard.

    Voor de documentaire werden er ook enkele scène's nagespeeld en hiervoor hadden ze replica's van deze logboeken nodig.

    De erste vraag die ik kreeg was of ik twee logboeken kon namaken en wat dit kostte. Dit kon ik wel, maar de prijs van twee volledige boeken bleek te hoog voor het budget. Mijn suggestie was om van één logboek een volledige replica te maken en van het andere logboek alleen de band (kaft). Ik zou dan zorgen dat deze band precies om de replica heen zou passen zodat het voor de film lijkt alsof er twee zijn. Zolang je ze niet tegelijk in beeld wilde hebben.... Dit bleek de oplossing!

    Wat betreft het namaken waren er nog enkele wensen. Zo moesten beide banden in duidelijk andere kleuren leer gemaakt worden. De keuze werd oranjebruin en donkerbruin. Tevens moesten de verstevigende stroken in dezelfde kleur als de band, moest de goudstempeling worden vervangen door alleen blindstempeling en hoefde het opgeplakte papieren stuk op één van de banden ook niet te worden nagemaakt. Oftewel: namaken bleek relatief te zijn.

    Een leuk detail aan de opdracht was dat de boeken er gebruikt uit moesten zien. Dus nadat ik het boek en de losse kaft had gemaakt, mocht ik ze vervolgens gaan 'verouderen'. Afgesleten hoeken, vuil op de snedes, geknapt garen... Bijzonder leuk om een keer te doen!