Main Content

Workshops, cursussen en lezingen

Atelier Libri heeft een zeer breed scala aan mogelijkheden voor workshops, cursussen, presentaties en lezingen. Van een half uurtje tot meerdere dagen, voor kinderen, tieners en volwassenen. Hieronder staat een overzicht van diverse activiteiten die te boeken zijn bij mij. De activiteiten worden door mij gegeven op locatie van een opdrachtgever.
De activiteiten hieronder zijn een eerste indruk. Elke activiteit is aan te passen op gebied van tijdsduur, materialen en leeftijd van de deelnemers. Ook kunnen er op specifieke wensen worden ingespeeld. Bijna alles is mogelijk.

Daarnaast organiseer ik zelf workshops en cursussen. Deze worden gehouden in het centrum van Nijmegen. Op mijn facebook pagina staan ze onder 'evenementen', en hier vindt u een agenda.

Een kleine greep uit mijn ervaringen: kinderworkshops van 3 kwartier in Museum Het Valkhof, lezing en workshop tijdens een congres voor geschiedenisdocenten, 2 opeenvolgende workshops tijdens een vrijwilligersdag op het Muiderslot, korte workshop voor boekbinders tijdens de Boekkunstbeurs, 3-daagse cursus 'Gotische band' voor boekbinders, programma van 2 uur tijdens een familiedag en zo nog meer.

Bij interesse in een workshop, cursus, activiteit of een actueel prijzenoverzicht, kunt u mij een mail sturen via atelierlibri@gmail.com.

Vouwboekje

Een bijzonder en intrigerend middeleeuws boekje is de ‘gevouwen almanak’. Dit kleine boekje bestaat uit een stapeltje 2, 3 of 4 keer gevouwen bladen en een kaftje van perkament, textiel of leer. Dichtgevouwen werd het aan de riem meege-dragen door bijvoorbeeld artsen. Opengevouwen had de arts een schat aan informatie over allerlei ziekten en geneesmiddelen.
In de workshop maken we een gevouwen almanak. Er is keuze uit diverse afmetingen. De materialen zijn historisch correct: we gebruiken geschept papier, leer of perkament, grof linnen draad en touw. Ook is het mogelijk een vrije variant te kiezen en allerlei 'moderne' materialen te gebruiken zoals vilt.

Ganzenveer

Schrijven met een veer of een rietstengel is vele honderden jaren gewoon geweest. Het bekendste is de ganzenveer, maar ook veren van zwanen of grote roofvogels werden in de middeleeuwen gebruikt.
Anders dan men altijd ziet op plaatjes, heeft een schrijfveer geen baard, maar is deze geheel kaal gestript. Dit om het schrijfgemak te bevorderen. In de workshop kan men met veer en inkt leren omgaan en wordt een basislettertype uit de middeleeuwen aangeleerd. Volwassenen kunnen ook zelf een veer leren snijden tot een pen. Oefenen met schrijven doen we op gewoon papier, maar uiteindelijk krijgt ieder een vel geschept papier voor de echte tekst.

Verf maken

De middeleeuwse schilder maakte zijn eigen verf. Met allerlei pigmenten uit de natuur, gemengd met eiwit, eigeel of perkamentlijm, werden de mooiste kleuren gemaakt. Tijdens deze workshop gaan de deelnemers op de plek zitten van de verluchter; de man die de prachtige schilde-ringen maakte in de boeken.
Een zestal pigmenten in poedervorm zijn aanwezig waarmee de deelnemers zelf verf kunnen maken. Maar eerst moet het eigeel nog geprepareerd worden. In kleine schelpjes kunnen de ingrediënten gemengd worden, waarna er een miniatuur kan worden geschilderd. Hiervoor zijn er verschillende afbeeldingen beschikbaar.

Sieraden

In deze tijd van recycling worden ook oude boeken hergebruikt. Tijdens deze workshop maak je van oude boeken, tijdschriften en kranten nieuwe sieraden. Je leert hoe je onderdelen van sieraden maakt van papier en hoe je ze verstevigd. Er zijn allerlei onderdelen (slotjes, haakjes) aanwezig om naar eigen voorkeur sieraden te maken, zoals oorbellen, kettingen, broches en armbanden. Maar denk ook aan sleutelhangers of leuke ornamenten voor aan een tas. Er zijn diverse boeken, tijdschriften en kranten om te gebruiken. Zowel in het Nederlands, als andere talen zoals Chinees en Italiaans. Ook zijn er bekende boeken om te gebruiken, zoals Harry Potter. De workshop is geschikt voor iedereen ouder dan 10 jaar.

Boekklok

In deze tijd van recycling worden ook oude boeken hergebruikt. Boeken lenen zich perfect voor allerlei handige gebruiksvoorwerpen. Zoals een klok. In een paar uur maken we van een oud boek een goedwerkende klok om neer te zetten of op te hangen.

Boeken en uurwerken zullen in grote aantallen aanwezig zijn om uit te kiezen. Maar uiteraard is het ook mogelijk een eigen lievelingsboek mee te nemen om te verbouwen.

Waszegel

Waszegels maken is leuk voor jong en oud. Was smelten in een lepel boven een vlam, uitgieten op papier en een stempel erin drukken. Maar je kunt van een waszegel ook een leuk sieraad maken.

Kolomwijswieltje

Boekenleggers kende men in de middeleeuwen al. Het meest ingenieus is het zogeheten ‘kolomwijswieltje’. De perkamenten markering kan langs een touw of lint omhoog of omlaag schuiven om de regelhoogte aan te geven. Het bevat tevens een ‘wieltje’ met de cijfers 1 t/m 4 wat aangeeft in welke kolom de lezer verder moet.
Voor de eigen boekenlegger kan men kiezen uit minstens 6 verschillende soorten kolomwijswieltjes. Deze boekenlegger wordt gemaakt van perkament, grof linnen draad en er is keuze uit diverse soorten touw of linten. Voor een kinderworkshop is het ook mogelijk met gekleurd karton te werken.

Voor wie?

Voor groot en klein.
Oud en jong.
Man en vrouw.
School.
Museum.
Congres.
Vrijgezellenfeestje.
Meidenavond.
Boekenliefhebbers.
Crea-club.
Baby shower.
Scouting.
Themadag.
Kinderfeestje.
Clubdag.
Boekbinders.
Vrijwilligersfeest.