Main Content

Boekrestauratie

Een boekbinder kan niet automatisch boeken restaureren. Het is een vak apart. Na al bijna anderhalf jaar als vrijwilliger werkzaam te zijn bij het Regionaal Archief Nijmegen waar ik in het restauratie atelier help, kan ik ondertussen enkele basisingrepen verantwoord uitvoeren. Denk hierbij aan het losmaken van oude lijm en het repareren van papier met Japans papier.

Omdat ik graag een volwaardig boekrestaurator wil zijn, ook hier weer gespecialiseerd in boeken uit de periode 1200-1700, start ik in september 2018 met de opleiding tot Boekrestaurator aan het Grafisch Lyceum in Utrecht.

Enkele projecten die ik reeds ter hand heb genomen, kunt u hieronder zien.

Nieuwe perkamenten omslag

Een klein drukwerkje uit de 17e eeuw, dat ooit zijn perkamenten omslagje was kwijtgeraakt. Vraag was of ik een simpel omslagje wilde maken, passend bij het boekje waardoor het weer stevig in de boekenkast zou staan. Uit de restanten van de binding was te zien dat er een spitselband omheen had gezeten. Dit heb ik het boekje weer gegeven.

Herbinden van post-incunabel

Een vroege druk uit 1516, ongeveer een eeuw geleden herbonden. En deze 100 jaar oude band valt ondertussen uit elkaar, waardoor blijkt dat de originele bindtouwen uit 1516 nog aanwezig zijn. Dus een nieuwe band is gewenst, waarbij de originele onderdelen zorgvuldig bewaard blijven.

Papier repareren

Scheuren, gaten of een brosse rand vanwege veelvuldig gebruik of waterschade. Papier is een zeer kwetsbaar materiaal. Dit is het beste te repareren met Japans papier.

Kreukels verwijderen

Oude boeken hebben heel wat te lijden onder hun eigenaren. Gekreukte bladzijden zijn dan ook veel gezien. Van een simpel ezelsoor tot compleet verkreukte bladzijden.