Main Content

Boekonderzoek

Tijdens mijn studie Middeleeuwse Letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ben ik geintrigeerd geraakt door de middeleeuwse boekband. Sinds mijn afstuderen in 2005 doe ik onderzoek naar de verscheidenheid van bindmethoden in de late middeleeuwen en de eerste helft van de 16e eeuw.

Ik merkte al snel dat er veel aandacht is voor de bekende gotische banden, maar de simpele archiefbindingen, koperten genoemd, hebben altijd in de schaduw gestaan. Terwijl de verscheidenheid in deze groep wat betreft materialen en bindmethode enorm is. Vanaf 2013 ben ik me dan ook vooral gaan richten op de koperten.

In 2015 ben ik bij het Regionaal Archief Nijmegen met een onderzoek begonnen naar de 'boeken en bindingen in de periode 1300-1600'. Alle archiefstukken uit deze periode die gebonden zijn, varierend van enkelkaterns schriftjes tot gotische banden, heb ik bekeken, beschreven en gefotografeerd. Voor een uitgebreid verslag hiervan en de bijbehorende publicaties, zie de link hieronder (wordt nog aan gewerkt).

Onderzoek in het
Regionaal Archief Nijmegen

Gedurende 13 maanden heb ik onderzoek gedaan naar de boeken en bindingen van het RAN.

Publicaties

Een overzicht van mijn publicaties.

Blog

In mijn blog Eeuwenoude Boeken probeer ik leuke feitjes en weetjes bekend te maken onder een breder publiek.

Allerlei onderwerpen

Boekenleggers, kleine vouwboekjes, trucjes van scribenten... Er zijn enorm veel dingen die raken aan het middeleeuwse boek.