Main Content

Boekbinden

Hoewel het ambacht van de boekbinder sinds het begin ervan - ruim 1500 jaar geleden - niet veel is veranderd, is er in de 16e eeuw een duidelijke verandering merkbaar in het gebruik van materialen en bindwijzen. Dit heeft te maken met enerzijds de ontdekking van karton en anderzijds met de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450, hetgeen zorgde voor veel meer boeken om te binden en dus snellere bindmethoden.

Ik heb mij gespecialiseerd in de boekbindmethoden van voor 1700. Deze specialisatie betekent dat ik veel onderzoek doe naar de bindmethoden uit de periode 1200-1700. Ik bestudeer secundaire literatuur, bezoek tentoonstellingen en congressen en probeer zoveel mogelijk originele boekbanden zelf te bezichtigen in bibliotheken en archieven.

Historische bindingen

Stevige houten planken overtrokken met dik leer! Of een simpel perkamenten omslagje? Een buidelboek om aan de riem te hangen? Er kon heel veel 500 jaar geleden.

Herbinden

Bestaande boeken kunnen vaak een nieuwe band krijgen die er middeleeuws uit ziet. Zoals bovenstaande uitgave van Chaucer, ooit gekocht als paperback, maar nu gebonden in een gotische band.

Moderne inhoud

Een receptieboek of fotoboek voor een bruiloft op een kasteel. Een grimoire voor een heks. Dagboek.

Ook dat kan natuurlijk met een middeleeuwse uitstraling.

Historische boekbinderij

Hoe zag een boekbinderij er vroeger uit? Met wat voor gereedschappen en materialen werkte de binder? Was er een boekbindersgilde? Ik probeer ook hier meer over te weten te komen en ben bezig een historisch correcte boekenwerkplaats in te richten.